Friday, July 20, 2007

Etiketler Web’deki kaosu kategorilere dönüştürüyor!!

Etiketlemek, internette son bir kaç yıldır kullanılan bir kavram ve tekniktir.



Peki nedir bu etiket?

Etiketler tek kelimelik tanımlardır. Web dökümanlarını sınıflandırmak, böylece kullanıcıların anahtar kelimeyle eşleşen bilgilere ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulurlar.



İlk örneklerini, bir fotoğraf paylaşım sitesi olan Flickr, sosyal bağlantı ve hizmet sunan del.icio.us ve çevirimiçi ansiklopedi Wikipedia ile görmüştük.



Etiketler neden kullanışlıdır?

Etiketlemek verilerimizi önceden belirlenmiş kategorilere sokmaya çalışmaktan daha kolay ve esnek bir yöntemdir. Mesela az tanınmış İsveçli bir gitarist hakkında bilgi verdiğiniz bir yazıyı “İsveç’te gitar” diye etiketleyebilirsiniz. Ya da canınız ne isterse! Yeter ki daha sonra onu bulmanızı kolaylaştıracak bir tanımınız olsun... Etiketlerinizi tamamen ihtiyaçlarınıza göre seçersiniz ve başka birinin sınıflandırmalarına bağlı kalmak zorunda değilsinizdir.



Kişisel verilerinizi kolayca organize etmenizi sağlamasının dışında, diğer kullanıcılarla birlikte ortak bir veri deposu oluşturmanızı da sağlar. Nasıl mı? Şöyle ki, benzer içeriğe sahip bir başka makale de aynı kelimeyle etiketlenmiş olabilir. Öyleyse artık araştırmanızda size sunulacak bir makale daha hazır durumdadır.
Etiketler Web

No comments: